Meisjes B haalt keihard uit!

Zaterdag 13 oktober om 11 uur speelden Meisjes B tegen Keistad meisjes 3. Vanaf de tribune gezien was het een soort demonstratiewedstrijd, want de eindstand was (spoiler-alert!) 4 –  0. En iedere set werd gewonnen met een groot verschil. Dat kwam omdat de tegenstander een team had met één of meer beginnende speelsters, waardoor er van het spelen van een systeem nog niet echt sprake was. Het niveauverschil was te groot. Waarom is dat dan toch een prestatie die het vermelden waard is? Je moet de concentratie maar volhouden! De eerste set hebben bijvoorbeeld maar 4 meisjes kunnen serveren, dus als je dan eindelijk -ergens in de tweede set- een keer aan serveren toekomt, moet je wel je focus houden. En dat deden de dames. Wat een talenten!

Neem Sharon. Jammer dat er weinig rally’s waren in deze wedstrijd, want als een tegenstander maar 30 punten scoort in een wedstrijd, krijgt iedereen dan hooguit een paar passes per set. Maar de passes die Sharon kreeg, speelde ze prachtig naar de spelverdeelster, zowel onderhands als (prachtig geplaatst) bovenhands. Goede techniek, hoor!

Marita heeft ook goed gespeeld en heeft een prachtige service, met de klassieke pijl-en-boog houding, maar dan net zo betrouwbaar als die van Robin Hood. Ik heb voor Marita als enige één klein verbeterpuntje. Keistad had niet veel harde smashes, dus als er een kwam, kwam die ook echt onverwacht. Marita zou nog iets kunnen werken aan haar kopbal, want smashes kan je beter niet op je neus nemen (“Au!”) Grapje, hoor!

Maud is een allround speelster die altijd oog heeft voor de bal en (belangrijker nog) waar de bal naartoe moet. Zo was er in de vierde set een (zeldzame) rally die steeds maar weer bij Maud uitkwam. Ze speelde de bal uiteindelijk achterover over het net, en kreeg hem direct weer terug, waarna ze een tipje gaf om de rally heel leep af te ronden in het voordeel van VCKR. Een paar punten later gaf ze een stevige smash, om te laten zien dat ze op alle denkbare manieren een punt kan scoren.

Toen ik het verslag schreef, wist ik nog niet de namen van alle dames. Had ik dat wel geweten, had ik in mijn aantekeningenboekje direct “Linke Libby” geschreven. Stelt u zich voor: Libby staat op midden en krijgt een set-up die ze niet goed kan aanvallen. Libby twijfelt geen moment, en geeft bovenhands een link tipje over de middenblokkeerster, waarna de bal als een zak aardappelen op de driemeterlijn ploft en blijft liggen. Het lijkt wel of hij niet eens stuiterde. Dan denk je: dat weet de tegenstander vanaf nu en zorgt dat het niet weer gebeurt. Maar de volgende bal kwam laag voor, en Libby speelde hem onderhands, net over het blok, waar hij als een voetzoeker de roze (bah!) vloer opzocht.

Amal is een geboren spelverdeelster. Ze loopt niet alleen door het halve veld om de tweede bal te pakken: ze eist hem in woord en daad heel duidelijk op. En die duidelijkheid was wat het grote verschil maakte tussen VCKR en Keistad. Die duidelijkheid maakte dat er vaak in drieën kon worden gespeeld, wat weer resulteerde in veel punten. Na een paar gewonnen sets stopte VCKR even met het spelen in drieën en liet zich verleiden tot het ping-pongen van Keistad. En daar bleek Keistad beter in, want voor het eerst kwam VCKR achter, en wel met 6 tegen 1!

Esther vroeg op 4-1 achterstand een time-out aan. Heel verstandig, want je moet een patroon snel doorbreken. Helaas duurde het toch nog een paar punten voordat het tij gekeerd was.

Gelukkig ging kort daarna Janne serveren. Haar meest opvallende bijdrage aan de wedstrijd was toch wel haar serveer-serie die VCKR vanaf een flinke achterstand weer terugbracht in de wedstrijd, en zelfs op voorsprong. Ze serveerde 13 keer achter elkaar, waarvan de bal 10 keer (ik heb ze geturfd) niet over het net terugkwam. Drie keer scoorde ze een echte ace en kwam er dus zelfs niemand aan de bal. Goed gemikt, hoor.

Tabitha is zo lang dat ze uit stilstand een bal op de driemeterlijn kan leggen, en dat deed ze dan ook meerdere keren. Maar haar talenten gaan verder: ze roept als het nodig is “los” en coacht haar medespeelsters als een bal uitgaat, zodat niemand hem per ongeluk pakt. Dit is een sterk onderschatte, heel waardevolle eigenschap.

Maar Elja sprong duidelijk boven de rest uit. Misschien ook figuurlijk, maar in ieder geval letterlijk, want niemand sprong zo hoog om een bal te smashen. Bij zwakke tegenstanders is het verleidelijk om de bal gewoon maar weg te slaan, maar je kunt het ook zien als een goede gelegenheid om je techniek wat te oefenen in een wedstrijd. En Elja gaf daarvoor op alle fronten het goede voorbeeld.

Nikki had met haar moeder een scheidsrechtersbeurt geruild om de meisjes die ze (zichtbaar goed) had gecoacht te zien winnen. Daardoor zat ze de hele dag in de sporthal, terwijl buiten een terraszonnetje scheen. Goed gedaan Nikki.

Het was vandaag de dag van de scheidsrechter. Na afloop kregen scheids Niels en teller Nada van het bestuur een lekkernij (die ze konden delen met hun teamgenoten die natuurlijk ook vaak moeten tellen of scheidsen). Het is goed om er even bij stil te staan dat er zonder scheidsen en tellers niet gevolleybald kan worden.

Door Frank van den Broek

Geplaatst in Nieuws, wedstrijdverslag en getagd met , .