Jeugd

Bij VC Kromme Rijn kun je vanaf 6 jaar terecht. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen, waarin je stap voor stap leert volleyballen. Daarnaast worden er ook andere leuke activiteiten georganiseerd.

Volleybal is een teamsport. Dat betekent dat je samen met vriendjes en vriendinnetjes in één team speelt. Dat is niet alleen gezellig tijdens trainingen en wedstrijden, maar ook tijdens de reis naar de uitwedstrijden en toernooien. Het wedstrijdseizoen bij volleybal loopt van september tot april. De wedstrijden worden op een zaterdag gespeeld. De trainingen vinden plaats in sporthal de Lindenhof in Odijk.

Stap voor stap volleyballen…

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om al heel vroeg te beginnen met volleybal. De Nederlandse Volleybal Bond heeft voor de jeugd (tot 13 jaar) aparte volleybalregels bedacht. Zo kun jij leren volleyballen, steeds op je eigen niveau. Je volleybalt op een kleiner veld, met een lager net en een minder zware bal. Ook bestaat je team niet uit zes, maar uit vier spelers. Dat is veel leuker, omdat je dan vaker de bal krijgt. Wist je dat bijna alle spelers en speelster van de Nederlandse teams ooit met minivolleybal zijn begonnen?! Het minivolleybal kent zes verschillende spelniveaus zodat je stapje voor stapje het volleyballen onder de knie kunt krijgen.

Vanaf je 12e of 13e jaar stroom je door naar de C-jeugd. Deze overgang is best moeilijk. De basistechnieken zijn aangeleerd, maar nu ga je op een groter veld spelen in teams van zes tegen zes. Dit zijn de eerste stappen naar het echte volleybalspel. Bij de C-jeugd worden de volleybal technieken verder ontwikkeld. Daarna groei je door naar de B-jeugd. Hier krijg je een vaste taak in het team, bijvoorbeeld spelverdeler, vaste midden en buitenaanvaller. Dan kun je nog een stap maken, die naar A-jeugd.

De groepen zijn verdeeld naar leeftijd en niveau om iedere mini optimaal de gelegenheid te geven op een leuke manier kennis te laten maken met volleybal en zijn/haar talenten te ontwikkelen. Elk jeugdteam heeft een eigen trainingstijd en trainer. Hierdoor krijgt elk jeugdlid training aangepast aan zijn/haar niveau. Als blijkt dat je heel goed kunt volleyballen, bieden we zelfs de mogelijkheid om elke week twee keer te trainen. Vanaf 18 jaar gaan de jeugdleden naar de senioren.

En samen leuke dingen doen

Behalve volleybal doet VC Kromme Rijn nog veel meer voor de jeugd. Wij zijn blij met onze actieve jeugdcommissie die ieder jaar een aantal leuke activiteiten voor zowel de mini’s als de oudere jeugd organiseert. Als hoogtepunt wordt er aan het einde van het seizoen voor alle jeugdleden (vanaf 9 jaar) een leuk kamp georganiseerd.

Hoe zit dat voor mij?

Voor de toernooimini’s  (6-9 jaar) is er ongeveer een keer in de maand een toernooi, waar je een paar korte wedstrijden speelt. De wedstrijden zijn tegen kinderen van andere verenigingen, die even ver zijn met volleybal als jij. Je staat dan met vier spelers in het veld, en dan is het gooien, vangen, rondrennen, samenspelen en natuurlijk … punten maken.

Ben je tussen de 10 en de 12 jaar, dan hoor je bij de competitiemini’s. Jouw team speelt elke week een competitiewedstrijd tegen een mini-team van een andere vereniging. Deze wedstrijd duurt 3 keer een kwartier. Je team bestaat uit vier spelers, het veld is nog niet zo groot als een echt volleybalveld en het net hangt –gelukkig- ook nog niet zo hoog!

Jeugdleden vanaf 12 jaar spelen ook elke week een competitiewedstrijd als C, B of A-speler. Voor deze wedstrijden bestaan de teams uit 6 spelers. Je speelt 4 sets, waarbij de set gewonnen wordt door het team dat als eerste 25 punten heeft (met twee punten verschil).

Kijk hier voor de trainingstijden.