Geschiedenis

De vereniging is opgericht op 3 augustus 2000, na een besluit tot het samengaan van de vereniging SV Odijk Volleybal (opgericht in 1969) en Olympia ’57 uit Bunnik (opgericht in 1957).  VC Kromme Rijn is een gezellige vereniging in de gemeente Bunnik, waar jong en oud samen genieten van volleybal, zowel via de Nevobo- en de Zeister volleybalcompetitie (ZVC) als recreatief .

De VC Kromme Rijn is als volleybalvereniging al heel lang betrokken bij sport en bewegen. Zowel voor jong als oud is er al sinds 1957 volleybal in onze gemeente, terwijl de volleybalsport pas sinds 1930 in Nederland officieel bestaat. De twee voorlopers van de vereniging hebben in alle klassen gespeeld. Het hoogste niveau was derde divisie.

CSKA Moskou is te gast geweest in Odijk. In 1982 speelde het team twee Europacupwedstrijden in Nederland: de uitwedstrijd in Voorburg en de “thuiswedstrijd” in Leersum. De zaterdag voor de “thuiswedstrijd” hadden ze geen trainingsgelegenheid. Toevallig was die vrijdagavond daarvoor in Odijk de nieuwe sporthal geopend en werd de ploeg via Huib Zegeling uitgenodigd in Odijk te komen trainen in De Lindenhof. Veel toeschouwers hebben genoten van deze grootmacht in het volleybal.

De contacten van Huib met het Russisch volleybal hebben er ook toe geleid dat in december 1992 het Russisch nationaal Volleybalteam een clinic heeft verzorgd in De Lindenhof. Ook heeft de dochter van trainer Platonov van het Russisch nationaal team, tijdens een Kromme Rijntoernooi enkele wedstrijden meegespeeld met de Odijkse vrouwen.

In juni 1993 kreeg SV Odijk Volleybal een oorkonde uitgereikt, verbonden aan het winnen van de titel “World League Super Club 1993” als waardering voor de bijdrage aan het promoten van het Nederlands Top Volleybal. In november van het zelfde jaar verzorgde Avital Selinger en Ron Boudrie trainingen en demonstraties, speciaal voor de jeugd. Avital speelde daarna alleen een wedstrijd tegen Dames-1 (die hij glansrijk won) en speelden Avital en Ron, samen met spelers van Olympia-57, SV Odijk en SV Werkhoven een wedstrijd.

Een ring van wc-rolletjes om Odijk in de stromende regen.

Het jaarlijkse buitentoernooi, op de oude- en later op de nieuwe voetbalvelden van Odijk was een begrip in de wijde omgeving met tot wel 270 teams. Later is daar beachvolleybal bij gekomen. Rond 2000 is besloten geen buitentoernooi meer te organiseren omdat de belangstelling sterk terug liep. Sinds 2016 wordt er elk jaar in het voorjaar een beachvolleybal georganiseerd, en is het buitentoernooi weer terug van weggeweest.

Op 20 maart 2004 is een grote sponsoractie gehouden met een keten van wc rolletjes rondom Odijk. De actie is aangemeld bij het Guinness Book of Records, maar dat werd niet gehonoreerd; er was geen officiële waarnemer aanwezig. Ondanks de stromende regen was de actie een groot succes en heeft veel sponsorgeld opgeleverd. Maar nog belangrijker was het enthousiasme en plezier dat heel veel Odijkers er aan hebben beleefd.

In september 2016 gaven de dames van Sliedrecht Sport een clinic voor de jeugd, en speelde vervolgens een oefenwedstrijd tegen Taurus uit Houten. In het team van Sliedrecht Sport speelde onze dorpsgenote en ex-international Carlijn Ghijssen mee. Spektakel in de Lindenhof dus!